Glukokortikoidi u liječenju upalnih bolesti crijeva

Izvor: Liječenje Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa –  prof.dr.sc. Silvija Čuković-Čavka
Video: Hrvatsko gastroenterološko društvo – docent dr.sc. Marko Brinar, dr.med.

Što su glukokortikoidi?

Prirodni glukokortikoidi su hormoni koje proizvodi kora nadbubrežne žlijezde, jednog malog, ali vrlo važnog organa za održanje života. Imaju brojne fiziološke funkcije koje su neophodne za održavanje ravnoteže izmjene tvari u organizmu, rasta i života pod različitim uvjetima stresa. Glukokortikoidi u liječenju upalnih bolesti crijeva sintetski su proizvodi farmaceutske industrije, proizvedeni prema njihovoj prirodnoj kemijskoj formuli.

Najstariji imunosupresivni lijekovi

Glukokortikoidi su značajni za liječenje mnogih bolesti pa tako i kroničnih upalnih bolesti crijeva (Decortin, Medrol, SoluMedrol, Budosan, Cortiment). To su vrlo snažni protuupalni lijekovi koji smiruju simptome aktivne upale u crijevu. Pripadaju u skupinu lijekova koji potiskuju odgovor imunosnog, dakle obrambenog sustava i zato se zovu i imunosupresivni lijekovi. Dapače, glukokortikoidi su najstariji imunosupresivni lijekovi.

Izdvojila sam ih iz grupe klasičnih imunosupresivnih lijekova (azatioprin, metotreksat,ciklosporin) jer se u liječenju upalnih bolesti crijeva upotrebljavaju u aktivnoj fazi bolesti, a nisu učinkoviti u održavanju remisije bolesti. Osim što smiruju kliničke simptome nažalost nemaju značajan potencijal cijeljenja upalnih promjena crijeva. Glukokortikoidi potiskuju upalni proces na različitim nivoima odnosno djeluju na upalne molekule, a osobito snažno su usmjereni protiv limfocita, jedne vrste bijelih krvnih stanica (leukocita).

Nuspojave

Nažalost, osim što imaju veliku moć u smirivanju upalne reakcije imaju i česte nuspojave. One su vrlo izražene kod dužeg uzimanja i viših doza glukokortikoida. Najčešće nuspojave glukokortikoida su visoki krvni tlak, dobivanje na težini, šećerna bolest, pojava strija i kapilara na koži, „okrugli“ izgled lica poput „punog mjeseca“, pojava akni, slabljenje mišića, sklonost krvarenjima, osteoporoza , promjene raspoloženja, nesanica, ispadanje kose i mrena (katarakta) oka.

Osobito je važno reći da u bolesnika koji imaju razvijene fistulozne kanale glukokortikoidi djeluju štetno jer potiču daljnje širenje fistula i komplikacije, a kod onih koji već imaju razvijeni apsces glukokortikoidi se ne smiju primjenjivati. Osobito važna nuspojava glukokortikoida je pojačana sklonost infekcijama koje mogu biti vrlo ozbiljne.

Primjena

Glukokortikoidi se u liječenju upalnih bolesti crijeva primjenjuju u raznim oblicima (tablete, injekcije, klizme), a puna doza lijeka na početku liječenja ovisi o tjelesnoj težini bolesnika. Liječenje se počinje s dozom od 0,75 do 1mg/kg tjelesne težine. S uspostavom pozitivnog kliničkog odgovora doza lijeka se postupno smanjuje, obično svakih tjedan dana za 5 mg. Liječenje glukokortikoidima u aktivnoj fazi bolesti ne bi trebalo trajati duže od tri mjeseca.

Nikad se ne smije naglo prekinuti uzimanje glukokortikoida jer mogu nastati štetne posljedice za organizam. Nažalost, glukokortikoidi u gotovo 30% bolesnika ne dovode do smirivanja bolesti (remisije), a gotovo 30% bolesnika postaje „ovisno“ o njima.

Što znači „ovisnost o steroidima“?

To znači da se bolesniku kod smanjivanja doze lijeka počinju ponovno javljati simptomi bolesti ili pogoršavati. Znači, ako ste postupno smanjivali dozu lijeka i uzimate npr. 20 ili 15 mg Decortina pa Vam se ponovno pogoršavaju simptomi, ili pak ako se Vaša bolest pogorša brzo, unutar tri mjeseca nakon ukidanja steroida („rani relaps“) Vaša bolest se definira kao „steroid-ovisna“ i tada znamo da glukokortikoid nije dovoljan za potpuno smirivanje bolesti.

Remisija

Za postizanje remisije potrebno je uvesti sljedeći lijek koji ima mogućnost smiriti bolest na duže vrijeme. Prvi lijek izbora u tom slučaju je azatioprin (Imuran). Produžavanje liječenja Vaše bolesti malim dozama glukokortikoida omogućava razvijanje raznih nuspojava. Kako se uz glukokortikoide može smanjiti gustoća kostiju treba paziti na nadoknadu kalcija i D vitamina, a u slučajevima teže osteoporoze potrebni su i dodatni, snažniji lijekovi. Osim toga, dispepsija kod bolesnika s upalnom bolesti crijeva potencirana lijekovima koje bolesnik uzima za liječenje osnovne bolesti, često zahtjeva dužu terapiju inhibitorom protonske pumpe.

Budesonid (Budosan, Cortiment) zbog razlike u metaboliziranju lijeka od klasičnih glukokortikoida (Decortin, Medrol, Solu-Medrol) ima značajno manje nuspojava i stoga ima prednost za neke oblike upalne bolesti crijeva.

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.