Savjetodavna ambulanta za enterostomalnu terapiju KB “Sveti duh“

Savjetodavna ambulanta za enterostomalnu terapiju KB “Sveti duh“

Vesna Konjevoda mag.med.techn.
Glavna sestra Klinike za kirurgiju KB “Sveti duh“
Predsjednica DMSTDK

Pacijenti sa stomom i fistulom, pacijenti s kroničnim ranama i oni koji pate od inkontinencije, zahtijevaju multidisciplinarni pristup u prevenciji brojnih potencijalnih komplikacija, liječenju specifičnih bolešću ili zdravstvenim stanjem uzrokovanih problema i poteškoća. Potrebno je da usvoje specifične tehnike i vještine, prošire znanja o novostečenom stanju kako bi poboljšali ili održali svoju kvalitetu života.

Uvod

Nakon što je 2017.godine pri Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci pokrenut Program cjeloživotnog obrazovanja iz područja enterostomalne terapije (ET), u skladu sa smjernicama i programom svjetskog udruženja enterostomalnih terapeuta (WCET), Republika Hrvatska može osigurati specifičnu kvalitetnu skrb iz područja enterostomalne terapije. Program omogućava prvostupnicama sestrinstva stjecanje dodatnih vještina i kompetencija iz područja ET.

KB Sveti duh

U Savjetodavnoj ambulanti za enterostomalnu terapiju koja djeluje pri Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“, radi medicinska sestra enterostomalni terapeut Anđa Vicić. U radu joj se pridružuju i kolegice prvostupnice, glavna sestra Zavoda abdominalne kirurgije Sandra Ložnjak, Zoran Ljubić, Anamarija Habuš, Željka Mihovilić. Po potrebi, enterostomalni terapeut konzilijarno se savjetuje te kontaktira liječnika kirurga, subspecijaliste iz abdominalne kirurgije, vaskularne kirurgije te plastično – rekonstruktivne kirurgije, kliničkog nutricionista, mikrobiologa, kliničkog farmakologa, urologa, fizijatra, fizioterapeuta, ginekologa, a sve naravno ovisno o specifičnim potrebama pacijenta.

Enterostomalna ambulanta

Najčešće nam se, ipak, u ambulantu javljaju osobe sa stomom. Ono čega smo svi svjesni je da unatoč brojnim preventivnim mjerama, nacionalnim programima i napretku medicine, broj osoba s potrebom izvedbe stome i dalje raste. Prema znanstvenoj i stručnoj literaturi, izvedba stome uzrokuje veliku promjenu u normalnom funkcioniranju pojedinca, bez obzira na razloge izvedbe te ima negativan utjecaj na kvalitetu života. Zdravstveni profesionalci svakodnevno nastoje podići razinu kvalitete skrbi, a samim time i kvalitetu života osoba sa stomom. Vrlo često organizacija rada medicinskih sestara na odjelima ili ambulantama ne ostavlja dovoljno prostora za temeljiti pristup osobama sa stomom. Upravo iz tog razloga takav tip ambulanti u kojima radi specijalno educirani kadar ima velikog smisla i obostrane koristi.

Savjetodavna ambulanta za enterostomalnu terapiju KB “Sveti duh“ 1

Ambulanta je aktivna godinu dana, a zbog nedostatka prostora djeluje zasad samo jednom tjedno – četvrtkom od 13 sati. Svakodnevno, također, obilazimo osobe sa stomom unutar naše bolnice neovisno o Klinici ili Zavodu na kojem leže. Uz prethodnu narudžbu termina, s ciljem osiguravanja vremena za svakog pacijenta sukladno njegovim potrebama, pacijentima se preko uputnice D1 (uputnica za ambulantno liječenje) pruža skrb. Od početka Covid pandemije HZZO je omogućio konzultacije liječnika preko uputnice A5. Telefon za narudžbu je 3712 – 218 ili 3712 – 328. Naručiti se može i preko maila bolnice za centralno naručivanje što svakako preporučujemo.

Rad i edukacija

U godinu dana kroz ambulantu smo zbrinuli 227 pacijenata. Većina njih dolazila je u nekoliko navrata ovisno o težini njihovih problema. Najčešće intervencije svakako su bile liječenje i tretiranje oštećenja peristomalne kože, uzrokovanog procurivanjem sadržaja uslijed neadekvatno postavljenog pomagala, neadekvatno pozicionirane ili kreirane stome. Moram napomenuti kako je na Klinici za kirurgiju naše bolnice jedna od standardnih procedura prijeoperacijske pripreme, pozicioniranje i markiranje najpogodnijeg mjesta na trbušnom zidu za izvedbu stome. Također koristimo bioimpedencijsku vagu te korigiramo i pratimo nutritivni status naših pacijenata. Primjenjujemo grupnu terapiju, konzultacije članova obitelji, edukciramo kako primjeniti klizme, pružamo dijetetsko savjetovanje, te učimo pacijente o načinima prevencije komplikacija oštećenja peristomalne kože. Ponekad je potrebno uz suglasnost pacijenta zatražiti i zamjenu neadekvatnog pomagala.

Savjetodavna ambulanta za enterostomalnu terapiju KB “Sveti duh“ 2

COVID – 19

Za vrijeme prvog vala pandemije COVID-19, otvorili smo i mail adresu na koju su nam naši pacijenti slali fotografije enterostomalna.kbsd@gmail.com, opisivali svoje probleme i poteškoće. Također smo nastojali biti dostupni i telefonski u svakom trenu. Takva praksa pokazala se vrlo dobrom i uspješnom.
Osvješćivanje važnosti uloge enterostomalnog terapeuta, timski radi i holistički pristup jedni su od temeljnih koraka koji vode podizanju kvalitete života osoba sa stomom.

Zaključak

U budućnosti se nadamo radu ambulante na puno radno vrijeme, pet dana u tjednu.
Ono što me silno veseli je da uskoro i druga generacija enterostomalnih terapeuta dobiva svoje diplome i licence, tako da će osobe sa stomom u gotovo svakoj bolnici u RH moći potražiti pomoć i savjet kompetentnih stručnjaka iz područja enterostomalne terapije.

Također moram reći kako će i Društvo medicinskih sestara/tehničara digestivne kirurgije (DMSTDK), također vrlo rado ponuditi pomoć svim osobama sa stomom te nastojati stupiti u kontakt sa najbližim enterostomalnim terapeutom diljem RH. Slobodno nam se obratite na mail dmstdk@dmstdk.hr i posjetite našu stranicu www.dmstdk.hr.

Mi smo tu za Vas i s veseljem Vas očekujemo. Ostanite nam dobro!

 

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.