Pitajte Doktora

prof.dr.sc. Marko Brinar, dr.med. - KBC Zagreb
Što se tiče prehrane, savjetuje se zdrava uravnotežena prehrana uz manju konzumaciju crvenog mesa. Načelno, nije potrebno uzimati vitamine no, budući da veliki broj ljudi ima niže razine vitamina D, preporučio bih da se odredi razina vitamina D te ukoliko je on snižen, imalo bi smisla uzimati dodatak kapi vitamina D.

prof.dr.sc. Marko Brinar, dr.med. - KBC Zagreb
Višak kilograma nije u vezi sa biološkom terapijom. Preporučam da se učini kontrola hormona štitnjače budući da slabija funkcija štitne žlijezde može dovesti do porasta tjelesne težine. Ukoliko su razine hormona unutar referentnog raspona, tada je porast tjelesne težine posljedica smirivanja upale i poboljšanja apetita. Drugim riječima, unosite više kalorija nego što tijekom dana potrošite što je danas vro često s obzirom na način života. Tako istraživanja danas pokazuju da oko 30% bolesnika s upalnim bolestima crijeva ima prekomjernu tjelesnu težinu.

prof.dr.sc. Marko Brinar, dr.med. - KBC Zagreb
Iz ovog što navedenog čini se da postoji klinički odgovor na ustekinumab s obzirom na regulaciju broja stolica. Sam ustekinumab inače nije povezan s značajnim porastom učestalosti infekcija te bi za sada predložio nastavak terapije do procjene učinka što se obično radi 6-9 mjeseci od početka terapije.

prof.dr.sc. Marko Brinar, dr.med. - KBC Zagreb
U bolesnika s Crohnovom bolesti u remisiji savjetuje se zdrava, uravnotežena prehrana s većim težištem na unosu namirnica biljnog podrijetla. Što se tiče različitih dodataka prehrani kao i probiotika, danas nema dokaza da imaju učinak u liječenju Crohnove bolesti. Na mrežnim stranicama Hrvatskog udruženja za Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis nalazi se slobodno dostupna brošura „Prehrana oboljelih od upalnih bolesti crijeva“ u kojoj se nalaze detaljne  preporuke o prehrani oboljelih s upalnim bolestima crijeva.

prof.dr.sc. Marko Brinar, dr.med. - KBC Zagreb
Nedostatak vitamina D vrlo je čest kako u općoj populaciji tako i među bolesnicima s upalnim bolestima crijeva. Primjerice, velike europsko istraživanje u novodijagnosticiranih bolesnika s upalnim bolestima crijeva pokazalo je da oko 80% bolesnika ima određeni stupanj nedostaka vitamina D. Stoga dana rutinski određuiemo vitamin D i bolesnicima u kojih se utvrdi manjak preporučujemo nadomjesnu terapiju. Nadomjesna terapija vitaminom D provodi se primjenom 6000 IU kroz 8 tjedana nakon čega se prelazi na dozu održavanja od 1500 – 2000 IU dnevno.

prof.dr.sc. Marko Brinar, dr.med. - KBC Zagreb
Učestalost kolektomije u bolesnika s ulceroznim kolitisom raste s godinama trajanja bolesti. Prema svjetskim statistikama u oko 15% bolesnika biti će učinjena kolektomija. Ovdje treba istaknuti da postoji više razloga za kolektomiju kod bolesnika s ulceroznim kolitisom, a najbolji način da se spriječi operacija je pravodobno uvođenje terapije koja dovodi do cijeljenja promjena na sluznici bolesnika, idealno i uz nestanak mikroskopskih znakova bolesti na biopsijama sluznice kolona uzetih tijekom kolonoskopije. Ukoliko do operacije i dođe, to ne znači nužno i trajnu stomu budući da se u ulceroznom kolitisu može izvesti operacijski zahvat kojim se fomira rezervoar od završnog dijela tankog crijeva (pouch) koji se potom „spaja“ sa završnih 1-2 cm rektuma. Krajnji rezultat te operacije je 4-6 stolica dnevno, ali bez stome.

prof.dr.sc. Marko Brinar, dr.med. - KBC Zagreb
Perianalna bolest javlja se u oko 30% bolesnika s Crohnovom bolesti i vrlo je kompleksan problem sa značajnim utjecajem na kvalitetu života. Najbolji način riješavanja tegoba povezanih s fistulama je, naravno, njihovo učinkovito liječenje što uvijek uključuje i suradnju s abdominalnim kirurgom specijaliziranim za upalne bolesti crijeva. Nakon nužne kirurške pripreme, koja uključujuje drenažu apscesa (ukoliko postoji) te postavljanje setona (nerežiučeg konca) u fistulu sljedeći korak je uvođenje terapije u cilju zatvaranja same fistule. Najbolji rezultati u tom smislu postižu se primjenom infliksimaba (blokatora čimbenika nekroze tumora alfa (TNFa) u kombinaciji s imunomodulatorom, u pravilu azatioprinom. Na navedenu terapiju zatvaranje fistula postiže se u do 40% bolesnika. U bolesnika u kojih se ne postigne zatvaranje fistule postoje i druge terapijske opcije kojen su različite uspješnosti, a u najtežim slučajevima jedini izlaz je formiranje trajne stome.

prof.dr.sc. Marko Brinar, dr.med. - KBC Zagreb
Praćenje aktivnosti upalne bolesti crijeva prije i tijekom trudnoće iznimno je važno za uspjeh trudnoće. Naime, glavni faktor rizika za nepovoljni ishod trudnoće upravo je aktivna bolest u trudnoći. Upravo iz tog razloga, savjetuje se da se u trudnoću ide kad je bolest u remisiji. Što se tiče dijagnostičkih medoda, ultrazvuk je siguran u trudnoći te se može ponavljati kad god se procijeni da za to postoji potreba. Što se tiče endoskopije, ista je sigurna i može se izvesti u trudnoći, no endoskopija se radi samo ukoliko je nužno potrebno, odnosno ukoliko će promjeniti terapijski pristup. U tom slučaju idealno vrijeme je u drugom trimestru trudnoće uz pažljivo monitoriranje ploda.

prof.dr.sc. Marko Brinar, dr.med. - KBC Zagreb
Prema dosadašnjim spoznajama primjena probiotika nema učinka u liječenju Crohnove bolesti te se stoga ne preporučuje primjena probiotika u liječenju Crohnove bolesti.