Kolumna o “podstanaru Crohnu”

Kolumna o “podstanaru Crohnu”

Pozdrav svima, moje ime je Nina i imam 22 godine. Ovo je moja Kolumna o “podstanaru Crohnu”

Crohnovu bolest dobila sam u svojoj 16. godini, točnije, s 15 godina operirana sam prvi put.

Onaj osjećaj kad si sa 15 godina okružen doktorima, umjesto profesorima, kad umjesto brige o ispitivanjima i ispitima imaš brige o bolesti i kakav će nalaz doći… Tada liječnici nisu znali o kakvoj je bolesti riječ. Pretpostavljali su da je to Crohnova bolest. Hitno sam operirana. Sepsa, apscesi, perforacija crijeva, perforacija duodenuma. Priključena na razne aparate koji su me održavali na životu, razne cjevčice koje su virile iz mog tijela, sondu… Od jedne djevojčice koja je odlazila na razne aktivnosti, dogodila se bolest.

Kad sam se malo oporavila, prvo što sam ugledala na svom tijelu bila je kolostoma. Pitala sam se kako ću je njegovati? Kako ću uopće funkcionirati s time. Naravno, sestre su mi pokazale njegu oko nje i pomalo sam postala pravi “maher” za nju. 😀

Za one koji ne znaju, kolostoma je crijevo izvučeno na trbuh gdje se u posebnu vrećicu prazni crijevni sadržaj, odnosno stolica. U početku mi je sve to bilo previše prihvatiti, no uz potporu moje obitelji i osoblja na “Kantridi” – Riječkoj bolnici, prihvatila sam da mi je stoma zapravo spasila život.

Također, uslijed dugotrajnog ležanja dogodila se kontraktura lijeve noge (tetiva ispod koljena mi se skratila i jednostavno nisam više mogla stati na tu nogu) , no sve se da ispraviti vježbanjem 🙂

Dijagnostika, uf

No, da se vratim na “Podstanara”…nakon godinu dana i pojave prvih simptoma napravljena mi je kolonoskopija i gastroskopija. Ako se pitate zašto ju prije nisu obavili, to je zato što sam bila preslaba, imala sam svega 20kg i smatrali su da je to jako agresivna metoda. Sve te trenutke moja obitelj i ja nadali smo se da ipak nije Crohnova bolest. U trenutku kad su obavili pretrage i utvrdili da je Crohn, od tada mi se život promijenio. Jesam li bila tužna? Jesam, ali više ljuta, nego tužna.

Naravno, išla sam na Internet istražiti kakva je to bolest. Pročitala sam svašta, svakakve simptome i odlučila da nikad više neću pretraživati Internet. Prije te operacije pojavljivali su se razni simptomi. Zaostatak u razvoju, temperature, dijareje, bolovi u trbuhu, ali smo moja obitelj i ja uvijek mislili da je riječ o virozi.

Da, Crohn je pokušao uništiti mi život, ali nije uspio. Dosta toga ne smijem, nastojim se pridržavati svega, no tu i tamo „zgriješim.“

Poruka

Želim vam reći da koliko god s tim bolestima (Crohnova bolest, ulcerozni kolitis) bilo teško, uvijek pronađite pozitivniju stranu. Te bolesti su ovdje s nekim razlogom, da vas ojačaju i da sve ono što ste mislili da su „brige“ to nisu. Najvažnije je zdravlje.

Čuvajte mi se, a u drugoj kolumni ( Kolumna o “podstanaru Crohnu” ) Vam pišem nešto više.

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.