3. Simpozij udruge Colonos

3. Simpozij udruge Colonos “Naša misija je remisija” održan je 18.12.2020. u virtualnom okruženju zbog trenutne situacije s COVID-19.

U tjednu svjesnosti o upalnim bolestima crijeva udruga Colonos organizirala je 3. Simpozij pod naslovom “Naša misija je remisija” i to ovaj puta s međunarodnim sudjelovanjem gostiju predavača iz Srbije. Teme su bile aktualne i zanimljive svakom oboljelom od upalnih bolesti crijeva.  Sve naknadne informacije i video predavanja moći ćete vidjeti na stranicama udruge Colonos i njihovoj facebook stranici kada budu dostupne.

3. Simpozij udruge Colonos teme:

IBD i COVID 19 – Prof.dr.sc. Dino Tarabar, dr.med.
Što treba znati o IBD-u i Covid-19?
Imaju li ljudi s IBD-om veći rizik od Covid-19? Što učiniti ako imate simptome Covid-19? Mogu li doživjeti pogoršanje simptome IBD-a ako imam Covid-19? Trebam li se cijepiti protiv Covid-19?

Ekstarintestinalne manifestacije upalne bolesti crijeva – Zoran Milenković, dr.med
Manifestacije koje se obično usporedno pojavljuju s napadima i pogoršanjem upalne bolesti crijeva. Ekstraintestinalne manifestacije uključuju očitovanje na koži, očima, zglobovima, hepatobilijarnom i respiratornom sustavu, a povećavaju i rizik venske tromboze. Važno je na vrijeme prepoznati manifestacije prije nego se razviju gastrointestinalne tegobe.

Intestinalne komplikacije upalne bolesti crijeva – Dr.sc. Tihomir Kekez, dr. med
Intestinalne komplikacije uključuju apscese, opstrukciju crijeva, perforaciju crijeva, rak debelog crijeva, pukotine, fistule, pogoršanje simptoma tijekom menstrualnog perioda i toksični megakolon. Neke od ovih komplikacija mogu biti opasne po život i zahtijevaju brz tretman kako bi se spriječila ozbiljnija bolest.

Novi koncept prehrane oboljelih od Crohnove bolesti – Vlasta Oršić Frič, dr med.
Novi koncept prehrane oboljelih od Crohnove bolesti. Prehrana bogata vlaknima ponekad može pomoći, ali u nekim slučajevima i odmoći kod Crohnove bolesti. Određene namirnice mogu pogoršati simptome Crohnove bolesti . Koje namirnice treba izbjegavati, koje namirnice treba uzimati, te koji su to novi koncepti prehrane

Novi lijekovi u terapiji upalnih bolesti crijeva – Vladimir Borzan, dr. med.
Novi lijekovi u terapiji upalnih bolesti crijeva

Uloga udruge Colonos u doba pandemije- Ozana Vignjević, prof

 

Jako je važno širiti svjesnost o upalnim bolestima crijeva i udruga Colonos iz Osijeka to godinama radi uspješno, informativno i stručno. Velika podrška Colonos-u u daljnjem radu i posebna podrška slijedećem 4. simpoziju 2021. godine.

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.