"IBDandMe" primjer

“IBDandMe” primjer tranzicijske klinike u Novom Zelandu odlična je ideja kako bi se pomoglo adoscelentima da bezbrižno prijeđu sa zdrastvene skrbi za djecu na skrb za odrasle. Kreirali su web stranicu “IBDandMe” koja sadržava korisne informacije za lakšu tranziciju.

Proces u fazama

Prijelaz s dječje na skrb za odrasle koji žive s UBC idealno je etapiran proces u kojem se mladi i postupno integriraju u skrb za odrasle. Promatranje ovog prijelaza kao samo izoliranog „događaja“ može značiti da mladi dolaze do skrbi za odrasle bez posjedovanja vještina potrebnih za samostalno upravljanje svojim stanjem. Time riskiraju odustajanje ili nepridržavanje smjernica za liječenje.

Također se pozivaju na praktične vještine kao što su različiti testovi, svakodnevne vještine poput upravljanja prehranom i razinama aktivnosti, kao i upravljanje zdravstveno rizičnim ponašanjima poput konzumacije alkohola i pušenja, i seksualnih aktivnosti. Ova razina samoupravljanja potkrepljena je samim procesom adolescencije, gdje se formiraju identiteti, razvijaju kognitivne i socijalne vještine i odvija se postupni pomak ka neovisnosti od osnovne skrbi. Trenutno ne postoji službeni ili dosljedni postupak kroz koji mladi s IBD-om na Novom Zelandu prelaze s pedijatrijskih na liječenje za odrasle. Podrazumijeva se da većina doktora specijalista prepozna potrebu zajednice u strukturiranijem i inkluzivnijem procesu, ali kako bi ovo moglo izgledati još nije poznato.

Od ideje do gotovog projekta

Tijekom posljednje dvije godine CCNZ (Crohn’s Colitis New Zealand) i Pharmaco NZ Ltd surađivali su s tvrtkom Atlantis Healthcare kako bi razvili pristup koji rješava ovaj glavni klinički problem. Vjerujemo da je projekt otkrio optimalan proces prijelaza mladih koji žive s UBC na Novom Zelandu za napredovanje iz pedijatrijske skrbi u skrb za odrasle. CCNZ je 2016. okupio projektni tim koji se sastojao od odabrane skupine stručnjaka koji su aktivno uključeni u pružanje i podršku skrbi za tinejdžere kroz fazu prijelaza iz skrbi za adolescente u usluge za odrasle, kako bi pomogli u razvoju nove web stranice. Održani su razgovori s ključnim ljudima – uključujući gastroenterologe, specijaliste za IBD medicinske sestre, kliničkog fikologa i mlade ljude koji žive s IBD-om, a koji su nedavno prešli s dječje na skrb za odrasle. Napravljen je nacrt puta „optimalne tranzicije“ koji je korišten kao nacrt za pomoć mladim ljudima u ovoj tranziciji.

“IBDandMe” primjer web stranice

Krajnji rezultat tada je bilo pokretanje web stranice “IBDandMe”. Cilj ove web stranice je osnažiti tinejdžere i roditelje male djece s UBC da učinkovito upravljaju svojom bolešću. ‘IBDandMe’ je portal sa savjetima, videozapisima i informacijama za pripremu i pomoć kod prelaska pacijenata s pedijatrijske na skrb za odrasle. CCNZ je smatrao da je prijelazno web mjesto za IBD presudno – s prikladnim informacijama s obzirom na godine. Međutim ključ za promjenu bilo je stvaranje zajednice, a uskoro će uslijediti interaktivni forum uz internetski chat koji će pomoći u stvaranju te zajednice.

CCNZ, zajedno s Pharmaco NZ Ltd ponosni su što vam donose prvo novozelandsko prijelazno web mjesto za IBD, “IBDandMe”.

Pozivamo vas da posjetite novu web stranicu na www.ibdandme.org.nz

Izvor: EFCCA

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.