Riječko udruženje za Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis

Riječko udruženje za Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis

RUCUK
Jasmina Jančić Nacinovich

Prvi razgovori za Riječko udruženje

Na Korzu u Rijeci Alen i Marko pili su kavu i razgovarali o upalnim bolestima crijeva. Marko ima Crohnovu bolest, Alenov brat je upravo operiran zbog problema sa Crohnom, a Andrija, kolega iz ureda, dobio je dijagnozu ulcerozni kolitis. Razmišljali smo kako pomoći oboljelim od naših bolesti, kako doći do novih informacija i pokušati se zaliječiti. Tada, 29. studenoga 2010., nastala je naša udruga RUCUK – Riječko udruženje za Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis.

Edukativna predavanja

Prvo edukativno predavanje o upalnim bolestima crijeva održala je u dvorani Euroherca naša stručna suradnica je prof. dr. sc. Brankica Mijandrušić-Sinčić, gastroenterolog u KBC-u Rijeka. Predavanje je imalo veliki odaziv.
Andrija i Alen pozdravljali su goste, profesorica Sinčić prilazi i kaže: „dovela sam vam knjigovođu, ovo je Jasmina i ima ulcerozni kolitis …“ Tako je počelo naše volontiranje, druženje i podrška.
Družili smo se u MO Krimeja, u prostorijama Euroherca, u knjižnici KBC-a Rijeka održavali smo sastanke s prof. Sinčić . Kroz okupljanja međusobno razmjenjujemo iskustva i pomažemo si. Organiziramo sastanak sa novim članovima i upoznajemo se, odgovaramo im na brojna pitanja. Bez obzira na našu bolest, mi smo vedra i vesela grupa, druženja su ispunjena humorom. Dobro smo upoznati s problemima naših članova i pokušavamo pomoći, savjetom i novom informacijom. Često razgovaramo o hrani, načinu pripremanja zanimljivih dijeta, čajevima, dodacima za prehranu, lijekovima.

Riječko udruženje i pridruženo članstvo

Mi smo pridružena članica Udruge HUCUK i redovito surađujemo. Odlazimo na predavanja u Zagreb, a članovi HUCUK-a dolaze nama i podupiru naše aktivnosti. Na tim lijepim druženjima doznajemo nešto novo, događa se protok pravih informacija.
Zajedno sa HUCUK-om predložili smo i izborili se da biološki lijekovi postanu dostupni oboljelima s Crohnovom bolesti i ulceroznim kolitisom. Trudimo se promicati i unaprijediti kvalitetu života oboljelih.

Obilježavanje IBD dana

Svake godine organiziramo besplatna predavanja: 13. lipnja 2018. u riječkom Sveučilištu – Kampusu doc. dr. sc. Marko Brinar, gastroenterolog s KBC-a Rebro, održao je zanimljivo predavanje “konvencionalno liječenje i alternativa.”
9. srpnja 2019. u Narodnoj čitaonici , prof. Goran Palčevski govorio je o upalnim bolestima crijeva u djece s posebnim osvrtom na prehranu.
Obilježavamo svjetski dan upalnih bolesti crijeva 19. svibnja (IBD dan) postavljanjem info pulta na Korzu, dijeljenjem informativnog materijala, brošura, letaka u cilju podizanja svjesnosti javnosti o upalnim bolestima crijeva i poteškoćama koje oboljeli imaju. Uz riječke članove RUCUK-a pridružuju nam se članovi HUCUK-a i naša suradnica prof. Sinčić koja uvijek susretljivo odgovara na pitanja, pomaže i podržava naš rad.
Naša najveća uloga je “mi smo savjetnici” – upućujemo, usmjeravamo nove članove, tek dijagnosticirane oboljele koji često žive u strahu od ovih bolesti.

Često nas zovu i pitaju:
• Ima li trajnog izlječenja
• što smijem jesti , sve mi škodi
• pročitao/la sam da taj lijek ima takve nuspojave
• doktor mi je kratko i šturo objasnio, ne znam ništa o tome
• rekli su mi da napravim tu pretragu, bojim se, što je to? Jeste li je vi radili?
• jeste li operirani ? Kako to izgleda?

S novim članovima provodimo dosta razgovora, trudimo se biti podrška.
Zahvaljujući iskustvu koje smo stekli dugogodišnjom bolesti, upoznali smo liječnike, specijaliste gastroenterologe, kirurge…upoznali smo lijekove, načine liječenja, utjecaj prehrane i utjecaj podrške.
Trudimo se podijeliti naša iskustva i stvoriti si jedno bolje sutra…
Do viđenja u Rijeci

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.