Što trebate znati o biosličnim lijekovima?

Što trebate znati o biosličnim lijekovima?
Izvor: EFCCA

Generalna uprava Europske komisije za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća objavila je 23 jezičnih verzija dokumenta s informacijama za oboljele “Što trebate znati o biosličnim lijekovima”. Pacijenti sada imaju pristup nepristranim i pouzdanim informacijama o biosličnim lijekovima.

Ove informacije o suglasnosti o biosličnim lijekovima izradili su pacijenti za pacijente zajedno s predstavnicima Europske agencije za lijekove, Europske komisije te njihovih dionika [Europski forum pacijenata (EPF), Europska federacija udruženja za Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis (EFCCA), Stalni odbor europskih liječnika, Europska federacija farmaceutskih industrija i udruženja (EFPIA), Europsko udruženje za bioindustrije (EuropaBio) te udruženje „Medicines for Europe”]. Europska komisija zahvaljuje Emmi Woodford (neovisnoj konzultantici) na uredničkom i koordinacijskom radu.

Ova je brošura namijenjena pacijentima koji se žele informirati o biosličnim lijekovima1. Njezin je cilj odgovoriti na neka od pitanja koja bi pacijenti mogli imati o biosličnim lijekovima. Ako želite saznati više o biosličnim lijekovima, potražite izvore dodatnih informacija na kraju ove brošure.

Što je biosličan lijek?

Biosličan lijek razvija se tako da bude vrlo sličan postojećem biološkom lijeku. Taj postojeći biološki lijek jest lijek koji je već odobren i koristi se u EU-u te se naziva referentni lijek. Nakon što referentnom lijeku istekne patent i prestane važiti njegovo isključivo pravo, biosličan lijek može doći na tržište.
Vrlo sličan znači da su biosličan lijek i njegov referentni lijek u osnovi isti, ali mogu postojati manje razlike u njihovim aktivnim tvarima. Te manje razlike proizlaze iz činjenice da su te aktivne tvari obično velike i složene molekule koje se proizvode u živim stanicama.

HUCUK je preuzeo brošuru i sada je dostupna za download na stranicama info.hucuk.hr i hucuk.hr

Što trebate znati o biosimilarima

Facebook Komentari

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.