Fizička aktivnost i UBC

Fizička aktivnost i UBC

Ispitivanja su pokazala da redovita tjelovježba ili sudjelovanje u sportskim aktivnostima koriste bolesnicima, pospješuju njihovu dobrobit, pozitivno utječu na tijek bolesti i na opće zdravlje.

To znači da vam fizička aktivnost pomaže da se bolje nosite s bolešću i značajno poboljšava kvalitetu vašeg života. Važno je znati granice razine aktivnosti koju ne smijete prijeći. Već nakon nekoliko tjedana redovitog treninga osjetit ćete pozitivne učinke tjelovježbe. Osjećat ćete se jače, u boljoj formi i postat ćete otporniji i spremni na izazove Crohnove bolesti.

Pronađite pravu sportsku aktivnost koja odgovara vašim potrebama

Otkrijte kako tjelovježba i fizička aktivnost, unatoč Crohnovoj bolesti, obogaćuju vaš svakodnevni život! Pustite da vas vode vaše želje i potrebe i isprobajte što vam odgovara. Sudjelovanje u sportovima u kojima uživate – sami, u parovima ili u skupini – brzo će vas dovesti do prvih postignuća. To će vas motivirati i osigurati dugoročnu aktivnost.

Općenito, sport i programe tjelovježbe trebali biste prilagoditi svojim potrebama. Najbolje je da porazgovarate s liječnikom i saznate koje vam sportske aktivnosti on/ona savjetuje.

Dobri odabiri tjelovježbe su: šetnja, fitness, vođeno vježbanje, ples, igre s loptom, plivanje, džoging ili joga.

Fizička aktivnost i UBC 1
Fizička aktivnost i UBC 1

Slušajte svoje tijelo

Tjelovježba i sportske aktivnosti mogu biti korisne kod Crohnove bolesti. Morat ćete modificirati svoju rutinu vježbanja i prilagoditi je svojim individualnim sposobnostima jer samo ako pronađete pravu ravnotežu možete dobiti pozitivne rezultate i osigurati ne samo fizičku snagu već i mentalnu stabilnost. Sportske aktivnosti pomažu smanjiti obeshrabrenost, poboljšati kardiovaskularno zdravlje i posljedično osnažiti vaš imunosni sustav.

Umjerene aktivnosti niskog intenziteta također pomažu poboljšati fizičko i mentalno zdravlje.

Pronađite aktivnost u kojoj uživate i koja vam najbolje odgovara. Važno je raditi dovoljno pauza i dovoljno se odmarati, kao i integrirati tjelovježbu u vašu svakodnevnu rutinu na način koji vam ne uzrokuje dodatan stres.

Kod Crohnove bolesti oštećena je apsorpcija hranjivih tvari, što može rezultirati nedostatkom magnezija i željeza. Izgubljene hranjive tvari moraju se nadoknaditi, a posebno ako ste nedavno započeli s režimom tjelovježbe. Zbog redovite tjelovježbe oragnizmu je potrebno više hranjivih tvari pa ćete možda morati uzimati dodatne prehrambene dodatke, o čemu trebate razgovarati sa svojim liječnikom.

Što trebam imati na umu kod tjelovježbe: lijekovi, operacije i stoma

Buktanje simptoma

Tjelovježba i fizička aktivnost pozitivno utječu na Crohnovu bolest. Ipak, trebate imati na umu sljedeće: kod akutnog ili teškog pogoršanja bolesti, tjelovježba se preporučuje samo u ograničenoj mjeri. Nemojte se previše forsirati. Radite dovoljno pauza i omogućite organizmu da se odmori.

Nakon operacije

Neposredno nakon operacije trebate izbjegavati tjelovježbu kako ne biste ugrozili proces cijeljenja. Nakon operacije možete postupno povećavati vježbanje, počevši od tjelovježbe niskog intenziteta (npr. hodanja). U slučaju operacije abdomena, potrebno je dulje razdoblje bez vježbanja kako biste izbjegli postoperativnu herniju. Manje primjereno vježbanje je ono koje zahtijeva veće opterećenje trbušne stijenke ili trbušnih mišića jer može uzrokovati oštećenje (poput dizanja utega).

Stoma

Bolesnici sa stomom mogu se normalno baviti sportskim aktivnostima jer se stoma vrećica može sakriti pod odjećom, a najveća prepreka je ipak u glavi bolesnika. Uz iznimku borilačkih vještina i možda skijanja, preporučuju se sve sportske aktivnosti, poput vožnje bicikla, odbojke, tenisa, joge i pilatesa.

Uzimanje lijekova

Bez obzira na to koje sportove odaberete, uvijek u obzir trebate uzeti svoje sposobnosti! Počnite s intervalima niskog intenziteta, a zatim postepeno i polako povećavajte intenzitet ako to vaše tijelo može podnijeti i pomno planirajte pauze. Uvijek si postavljajte realistične ciljeve. Primijetit ćete da ćete s pravilnom razinom aktivnosti poboljšati svoje zdravlje i pomoći organizmu da bolje izdrži Crohnovu bolest.

Izvor: Janssen4Patients

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.