Ukuks – Udruženje za kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije

Ukuks – Udruženje za kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije
Ljiljan Đaković

UKUKS – Početak

Dugo vremena u meni je tinjala ideja o osnivanju Udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis (UKUKS). Prilično dugo i sam bolujem od Crohnove bolesti, a kroz česte boravke u bolnici shvatio sam s kakvim problemima se susreću oboljeli od ovih bolesti.

Tražeći podatke o postojanju udruga u regiji i šire naišao sam na podatke o HUCUK-u. Kontaktirao sam Željka Gardla koji me je upoznao s radom i ciljem postojanja HUCUK-a. Nakon dopisivanja i razmjene informacija, 2008. godine dobio sam poziv da prisustvujem predavanju za članove HUCUK-a organiziranom u Osijeku. Teme su bile raznovrsne. Predavač prof. dr. sc. Željko Krznarić je nakon predavanja odgovarao na pitanja prisutnih. Uvidio sam da smo u to vrijeme imali slične nedoumice o životu s upalnim bolestima crijeva. Nakon toga sam donio odluku o osnivanju UKUKS-a.

Podrška Hucuk-a

Uz podršku Željka, Perice, Ive… odlučio sam osnovati UKUKS s još par oboljelih od upalnih bolesti crijeva.
Tako je sve krenulo i naše druženje postalo je sve intenzivnije, savjeti i podrška u smislu što bolje organizacije i pomoći oboljelima od upalnih bolesti crijeva kako bi ostvarili bolje uvjete za liječenje i samim time imali što kvalitetniji život.
Na prijedlog HUCUK-a ubrzo smo primljeni u Europsku federaciju za Crohn i kolitis (EFCCA).

Regionalna i Europska okupljanja

Godine su prolazile, a mi smo zajedničkim snagama ostvarivali zacrtane ciljeve, organizirali predavanja, objavljivali brošure, pomagali oboljelima prenoseći im naša iskustva i produbljivali naše prijateljstvo kroz obilježavanje Svjetskog dana upalnih bolesti crijeva, kroz putovanja na kongrese i godišnje skupštine EFCCA-e. Organizirali smo regionalno okupljanje zemalja iz susjedstva, kako bi sagledali načine liječenja i primjenu najnovijih vrsta terapije. Prisustvovali su članovi udruga iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Poljske, Italije i Bugarske.

Tom prilikom smo nakon službenog programa skupa u večernjim časovima posjetili Skadarliju gdje smo nastavili druženje.
Nažalost bolest ima nepredvidive tokove, tako da su nas napustili pojedini članovi otišavši u legendu. Vječna im slava.
HUCUK postoji 20 godina i za to vrijeme ostvareno je puno ciljeva, projekata, sportskih aktivnosti itd.
Uz puno uspjeha u daljnjem radu i što kvalitetniji život, želimo vam da dočekate što više ovakvih godišnjica.

Hvala na svemu što ste uradili za UKUKS.

Facebook Komentari

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.