Crohnova bolest, što znači i kako s njom?

Crohnova bolest, što znači i kako s njom? – Nina Kadrić
Pa recimo da će te biti ograničeni u dosta toga, ali važno je shvatiti da u svakom trenutku morate pronaći snage da se “borite”. Pisala sam mnogo puta tome i apsurdno bi bilo da se ponavljam. Svi znamo kako je biti po bolnicama, kako je to imati užasne bolove itd.

Nikad si nemojte dozvoliti da vas netko maltretira, ponižava, vrijeđa , ne trebaju vam “toksični” ljudi. Zapamtite, vrijedite puno više. I kada se probudite u bolovima, kada navečer legnete u krevet sa suzama u očima, kada pogledate svoj ožiljak i mislite da “nije lijep”, kada ste u bolnici okruženi infuzijama i različitim lijekovima.. Zapamtite, vrijedite jako puno i predivni ste upravo ovakvi.

Crohnova bolest i kako ću s njom?

Kada sam dobila dijagnozu Crohnova bolest “vrtila” su mi se pitanja po glavi.. Kako ću s njom? Dali ću ikad moći živjeti kao nekad? Itd.. Istina, život mi se preko noći preokrenuo.. Ali ne na negativno. Naučila sam kako biti strpljiva i da ništa ne ide preko noći, naučila sam kako se pravilnije hraniti i kako gledati sve sa vedrije strane. Oduvijek sam vodila smiren i uredan život, bez ikakvog tulumarenja, “divljanja” itd.. Nakon što sam operirana i po treći put počela sam malo-pomalo shvaćati da tu i tamo moraš izaći i provesti se. Sve smireno i ništa s pretjerivanjem. Nikad si nisam dozvolila da pretjeram u piću, hrani itd.

Par mojih bliskih prijatelja znaju o kakvoj je bolesti riječ i znaju da kad kažem da nešto ne smijem ili ne mogu , to je tako i znaju o čemu je riječ. Isto tako obožavam ljude koji ne propitkuju i pričekaju onda kada ću ja sama reći o čemu se radi.

Svima koji trenutno čitate moju kolumnu želim obilje zdravlja, ljubavi i sreće i da si napravite život vrijedan življenja. I da na bolest gledate ne kao na teret, već kao na blagoslov. Nešto što vas je napravilo samostalnijom i čvršćom osobom kakva ste sada. U svakoj lošoj situaciji postoji nešto pozitivno, vi ste ti koji “pišete” priču o svojem životu. Dali će vaša “knjiga” biti pozitivna ili negativna samo ste vi ti koji odlučujete.
Do sljedeće kolumne..